Czwarty tydzień życia -

pierwszy traning

Dowiedz się więcej
Dowiedz się więcej

Dlaczego warto podawać
dzieciom tran?

Dzieci bez przerwy poznają świat i uczą się wielu rzeczy, a właściwe
odżywianie korzystnie wpływa na ich rozwój.

Tran to ważny element codziennej diety dzieci.
W Norwegii rekomendowana jest suplementacja witaminy D3,
w postaci m.in. tranu, już od 4. tygodnia życia.

Tran (olej z wątroby z dorsza) zawiera zarówno witaminę D3,
jak i kwasy omega-3.

Czy wiesz, że...
Źródło: Prof. zw. dr hab. n. med. Wojciech Służewski: Wpływ kwasów tłuszczowych omega-3 ze szczególnym uwzględnieniem kwasów: dokozaheksaenowego (DHA) i eikozapentaenowego (EPA) na rozwój człowieka do 3. roku życia. Kurier Medyczny, 2019.
DZIAŁANIE SKŁADNIKÓW
Ma najwięcej omega-3 (1 200 mg)
wspiera prawidłowy rozwój wzroku
u niemowląt do 12. m. ż. *
wspiera utrzymanie prawidłowego
funkcjonowania mózgu **
Zawiera D3 (400 IU)
wspiera wzrost i rozwój kości
wspomaga układ odpornościowy
* przy dziennym spożyciu 100 mg DHA
** przy dziennym spożyciu 250 mg DHA
VIDEO
DAWKOWANIE
Zalecana dzienna porcja:
od 2,5 ml do 5 ml
Od 4 tygodnia życia rozpocznij dawkowanie od 2,5 ml.
W ciągu 2-5 miesięcy zwiększ dawkę do 5 ml.
Möller’s Mój Pierwszy Tran Norweski możesz podawać swojemu Maluszkowi bezpośrednio łyżką, mieszając go z mlekiem, wodą, sokami, przecierami, kaszkami, zupą.
SKŁADNIKI
Składniki w 2,5 ml w 5 ml
Kwasy tłuszczowe
omega-3:
0,6 g 1,2 g
- kwas DHA 0,3 g 0,6 g
- kwas EPA 0,2 g 0,4 g
Witamina D 5 μg
(200 IU; 100%*)
10 μg
(400 IU; 200%*)
Witamina A 125 μg (16%*) 250 μg (31%*)
*% referencyjnej wartości spożycia
DOWIEDZ SIĘ WIĘCEJ
Möller’s – naturalny norweski sposób na zdrowie od 1854 roku

Owiana legendą populacja ryb w archipelagu Lofotów, od tysięcy lat stanowiła główny filar gospodarki tej części Norwegii. To właśnie lokalnym dorszom zawdzięczamy tran Möller’s.

Lofoty – miejsce iście spektakularne

Lofoty są znane nie tylko z połowu dorszy i produkcji tranu, ale także z pięknych białych plaż, majestatycznych gór, niezliczonych wysepek i sławnych na całym świecie fiordów. Entuzjastów górskich wędrówek, żeglarstwa, wędkarstwa lub historii z pewnością zachwyci niesamowita fauna i flora, której nie uświadczymy nigdzie indziej. Połóż się do snu na łonie natury, a poranek spędź, podziwiając widok morza – kto wie, być może przed Twoimi oczami ukaże się wieloryb, orka oceaniczna lub orzeł bielik! Wiele osób odwiedza Lofoty skuszona perspektywą zobaczenia zorzy polarnej lub blasku słońca o północy. Degustacja tranu i wizyta w lokalnych wytwórniach tranu działających na niewielką skalę to jedna z popularnych atrakcji turystycznych Lofotów!

Tran z Lofotów

Firma Möller’s została założona w 1854 roku przez farmaceutę Petera J. Möllera. Podstawę produkcji tranu stanowiły wytwórnie znajdujące się na terenie Lofotów. Möller zaobserwował, że mieszkańcy norweskich wybrzeży rzadko chorują. Dzięki swojemu przedsiębiorczemu zacięciu postanowił spopularyzować stosowanie tranu także w innych częściach kraju. W taki właśnie sposób rozpoczął swoją pracę nad promowaniem nowej metody wytapiania tranu u wybrzeży Norwegii.

Pozyskiwanie tranu i rybołówstwo to nieodłączny element historii Lofotów. Połowy ryb trwające od stycznia do kwietnia zawsze odgrywały kluczowe znaczenie. Legenda głosi, że tran pili nawet Wikingowie, choć posługiwali się nieco inną metodą jego pozyskiwania. W średniowieczu olej pozyskiwano ze sfermentowanych ryb, którymi raczyli się Wikingowie. Dorsz i sztokfisz stanowiły pożywienie Wikingów oraz źródło utrzymania, umożliwiając organizowanie wypraw i dokonywanie podbojów.

Ekologiczna produkcja tranu

W 1854 roku Peter Möller wprowadził swoją nową rewolucyjną metodę produkcji tranu o świeżym smaku i wyższej jakości. Już w tamtych czasach produkcja tranu była przyjazna środowisku – około 50% tłuszczu znajdującego się w wątrobie używano do produkcji tranu, podczas gdy resztę wykorzystywano do innych celów.

Proces wytwarzania tranu to w dalszym ciągu zamknięty cykl, w którym nic się nie marnuje. Tran to naturalny wyrób uboczny między innymi produkcji sztokfisza. Pozyskuje się go z  rybiej wątroby, dzięki czemu nie jest marnowana, po czym wysyła do wytwórni tranu.

Słynna zielona butelka

Peter Möller miał jako jedyny prawo do przelewania tranu do butelek, które opatrywano stanowiącym gwarancję jakości oznakowaniem Peter Möller. W późniejszych latach zaczęto wykorzystywać szkło w kolorze ciemnozielonym, stanowiące obecnie element rozpoznawczy słynnych butelek z tranem.

Legendarny kształt i kolor butelki to najważniejsze elementy rozpoznawcze tranu Möller’s. Warto też wspomnieć o nazwie marki widniejącej na zielonym tle oraz zwrócić uwagę na okrągłe logo przedstawiające dziewczynę, dorsza oraz słońce. Gwarancja jakości i opisane elementy przyczyniają się do popularności marki także poza granicami Norwegii.

Tran to sposób na zdrowie

Już w 1645 roku istniały dowody potwierdzające pozytywny wpływ tranu na ludzkie zdrowie. W latach 30. XX wieku tran pojawił się w stołówkach norweskich szkół, gdzie uczniowie otrzymywali po jednej łyżce stołowej tranu dziennie. Starsi Norwegowie wspominają niekiedy szkolne czasy, kiedy ustawiali się wrzędzie, aby zażyć po łyżce „złotego oleju”. Młodsi pamiętają zapewne kapsułki z olejem z ryb, które pojawiły się w 1983 roku. Obecnie mamy do dyspozycji wiele różnych wariantów, dzięki którym, zarówno dzieci, jak i dorośli mogą zażyć olejzawierający wartościowe kwasytłuszczowe omega-3 w postaci, która im najbardziej odpowiada.

DHA – ważny kwas tłuszczowy omega-3

Czym właściwie jest DHA i dlaczego ta substancja należąca do grupy kwasów tłuszczowych omega-3 jest dla nas tak ważna?

Czym jest DHA?

Kwas dezoheksaenowy (DHA) to jeden z długołańcuchowych kwasów tłuszczowych omega-3 o udokumentowanym pozytywnym wpływie na ludzki organizm. DHA pełni ważną rolę w procesie podtrzymywania prawidłowego funkcjonowania mózgu i oczu, stanowiąc także ich budulec, przyczyniając się przyczyniając się jednocześnie do utrzymywania pracy serca w normie.

DHA może być wytwarzany z krótszego kwasu tłuszczowego omega-3 – ALA (który przyjmujemy do organizmu, spożywając różne rodzaje roślin, w tym nasiona lnu, chia oraz orzechy włoskie), jednak w stosunkowo niewielkim stopniu. Ilość DHA w organizmie można zwiększyć poprzez jedzenie tłustych ryb lub zażywanie tranu. DHA występuje naturalnie u ryb oraz glonów, które uznaje się za dobre źródło tej substancji, zaliczanej do długołańcuchowych kwasów omega-3.

Źródła DHA

Ssaki posiadają zdolność przetwarzania ALA (pozyskiwanego z roślin) w kwasy tłuszczowe omega-3: EPA i DHA, jednak stopień konwersji jest w tym przypadku niski, zazwyczaj poniżej 1%.

Pierwotnym źródłem morskich kwasów tłuszczowych omega-3 EPA i DHA są mikroalgi (na przykład fitoplankton), stanowiące pokarm ryb roślinożernych, które przechowują kwasy tłuszczowe omega-3, czyli między innymi EPA i DHA, w swojej tkance tłuszczowej.

Poziom stężenia DHA oraz EPA zależy od gatunku ryby. Właśnie dlatego dobierając je do naszego jadłospisu, musimy wziąć pod uwagę kwestię tego, czy wybieramy gatunek tłusty czy też chudy. Ilość kwasów omega-3 w jadalnych częściach (filetach) ryby tłustej jest większa niż w przypadku chudszych gatunków. Przykłady tłustych ryb to makrela, sardela europejska, łosoś oraz śledź. Gatunki te zawierają podobne ilości kwasów omega-3, które mogą wahać się w zależności od sezonu.

Przykłady ryb chudych to dorsz, czarniak oraz plamiak. Pomimo, że dorsz zaliczany jest do ryb chudych, jego wątroba zawiera znaczne ilości kwasów tłuszczowych omega-3.

Zdrowie mózgu oraz oczu

DHA stanowi ważny składnik błony komórkowej, zwłaszcza w komórkach mózgu oraz siatkówki. DHA to 90% kwasów tłuszczowych omega-3 oraz 25% wszystkich tłuszczów występujących w mózgu.

DHA występuje głównie w szarej substancji, części mózgu odpowiadającej za przetwarzanie informacji, wspomnień i uczuć, wspomagającej także procesy koncentracji, planowania, rozwiązywania problemów oraz naszego rozwoju społecznego, emocjonalnego i behawioralnego.

DHA wspomaga prawidłowe funkcjonowanie mózgu i zmysłu wzroku. Aby osiągnąć taki efekt powinniśmy spożywać 250 mg DHA dziennie. Konsumpcja DHA jest szczególnie ważna – zarówno dla matki, jak i dla dziecka, podczas ciąży i karmienia. Matki spożywające DHA (200 mg dziennie) przyczyniają się do prawidłowego rozwoju mózgu i oczu płodu, a później także do prawidłowego rozwoju dziecka karmionego piersią.

Optymalna ilość kwasów omega-3

Zgodnie z ogólnym zaleceniem 1% energii pozyskiwanej z pokarmu powinien pochodzić od kwasów tłuszczowych omega-3. W przypadku przeciętnego dziennego spożycia 2200 kalorii, mówimy o około 2 gramach omega-3, w tym ALA oraz innych kwasach tłuszczowych omega-3.

Zaleca się codzienne spożywanie 250 mg DHA oraz EPA celem utrzymania prawidłowego funkcjonowania serca, mózgu oraz zmysłu wzroku.

5 ml tranu zawiera 1,2 g morskich kwasów tłuszczowych omega-3 EPA oraz DHA. Nie zapominajmy także o spożywaniu witaminy D. Zalecana dzienna dawka dla mieszkańców półkuli północnej wynosi 10 μg.

Dzieci i DHA

Jak na spożywaniu kwasów omega-3 skorzystają dzieci?

DHA jest bardzo istotny dla dzieci, ponieważ nasz mózg rozwija się do momentu osiągnięcia dorosłości.

Dziennie spożycie 250mg DHA przyczynia się do utrzymania prawidłowej funkcji mózgu.

Z racji tego, że wszystkie dzieci jedzą 2-3 porcje tłustej ryby tygodniowo, dobrą opcją będzie przyjmowanie tranu stanowiącego źródło DHA oraz EPA. Nie zapominajmy także o zażywaniu witaminy D.

DHA w okresie ciąży

Czy podczas ciąży wystarczy zażywanie DHA?

DHA pełni bardzo ważną rolę w okresie ciąży i karmienia zarówno dla matki, jak i dziecka. Okres ciąży charakteryzuje się wysokim zapotrzebowaniem na gromadzenie kwasów tłuszczowych, w tym AA (kwas arachidonowy) oraz DHA w mózgu dziecka oraz DHA w oczach i AA w komórkach w całym organizmie.

Spożywanie DHA przez matkę przyczynia się do prawidłowego rozwoju mózgu oraz oczu płodu i dziecka karmionego piersią. W tym celu zaleca się dzienne przyjmowanie 200mg DHA jako uzupełnienie standardowej dawki 250mg DHA oraz EPA dla dorosłych.

Tran oraz kapsułki Möllers dostarczają zalecaną ilość DHA, przyczyniając się do korzystnego oddziaływania na nasz organizm.

Trening mózgu: o co w tym właściwie chodzi?

Sposobów na ćwiczenie mózgu jest naprawdę wiele, ale o co tak naprawdę chodzi w treningu naszych szarych komórek i jakie płyną z tego korzyści?

Czym jest trening mózgu?

Każdy z nas powinien trenować swój mózg, aby podtrzymywać i poprawiać jego funkcjonowanie. Podobnie jak w przypadku tradycyjnego treningu fizycznego ważna jest systematyczność – co nie oznacza, że będziesz się nudzić. Do dyspozycji masz wiele ćwiczeń, gier i zadań.

Mózg to niesamowity organ, który z niesłychaną łatwością radzi sobie ze stawianymi mu wyzwaniami. Im więcej bodźców otrzymuje nasz mózg, tym łatwiej przychodzi mu stawianie czoła sytuacjom, jakie pojawiają się w naszym życiu.

Powody, dla których powinieneś ćwiczyć mózg

Jest wiele powodów, dla których powinniśmy ćwiczyć mózg, oto trzy najważniejsze.

Na samym początku warto wspomnieć o tym, że trening mózgu zwiększa naszą wydajność umysłową. Przy prawidłowo wykonywanych ćwiczeniach siłowych wzmacnia się tkanka łączna szkieletu mięśniowego, dzięki czemu wyrabiamy silne mięśnie. Taki sam proces zachodzi w trakcie ćwiczeń mózgu, dzięki którym organ ten zaczyna działać lepiej i szybciej.

Opisywane zjawisko określa się mianem neuroplastyczności, czyli wyjątkowej zdolności mózgu do rozwoju i zwiększania swojej efektywności. Stawiając naszemu mózgowi wyzwania w postaci dobrze zaplanowanych ćwiczeń, możemy stymulować jego neuroplastyczność, zapobiegając w ten sposób naturalnemu pogorszeniu zdolności kognitywnej, które towarzyszy procesowi starzenia.

Trening mózgu może również polepszyć naszą pamięć. Ucząc się nowych rzeczy, zmuszamy nasz mózg do bardziej intensywnego wysiłku, który poprawia naszą pamięć.

W 2006 roku przeprowadzono badanie grupy londyńskich taksówkarzy, które wykazało, że przedstawiciele tej grupy zawodowej wyróżniają się większym hipokampem, obszarem mózgu odpowiedzialnym za tworzenie i umożliwianie dostępu do wspomnień, niż londyńscy kierowcy autobusów. Według postawionej teorii wynikało to z faktu, iż taksówkarze zmuszeni są do bezustannego nawigowania między tysiącami ulic i budynków zgodnie z oczekiwaniami klientów, podczas gdy kierowcy autobusów poruszają się po określonych trasach.

Trening mózgu może też pomóc nam w opóźnianiu ewentualnego pogorszenia zdolności kognitywnych. Co prawda nasza wiedza na temat zapobiegania takiemu zjawisku jest jeszcze niewielka, jednak zajęcia stymulujące mogą opóźnić pojawienie się objawów.

Oto, jak powinniśmy ćwiczyć nasz mózg

Podobnie jak w przypadku metod treningu siłowego, kondycyjnego czy też sercowo-naczyniowego, istnieje wiele sposobów umożliwiających poprawienie zdolności kognitywnych poprzez ćwiczenia. Nie chodzi tylko o znalezienie działających ćwiczeń, ale także takich, które sprawdzają się akurat w naszym przypadku - tak abyśmy mogli osiągnąć nasze cele. Oto kilka przykładów na to, jak możemy znaleźć odpowiednie dla nas ćwiczenia.

  • Ustal swoje priorytety. Zależy Ci na poprawieniu pamięci krótkotrwałej, nauczeniu się nowej umiejętności, zwiększeniu zdolności koncentracji, polepszeniu umiejętności podejmowania decyzji lub zapobieganiu chorobie Alzheimera? Twoje priorytety mogą ulegać zmianie w miarę upływu lat i nowych okoliczności, jakie pojawiają się w Twoim życiu, co może nieść za sobą konieczność zmodyfikowania planu treningowego.
  • Odpowiednia dieta, wystarczająca ilość snu i umiejętność radzenia sobie ze stresem odgrywają znaczącą rolę. Podobnie jak w przypadku treningu fizycznego spożywanie tłustego jedzenia oraz słodyczy może przeszkodzić nam w osiąganiu pożądanych efektów. Niezdrowy tryb życia może zakłócić wykonywane przez Ciebie ćwiczenia mózgu.
  • Bądź krytyczny. Technologia zrewolucjonizowała ćwiczenia mózgu. W dzisiejszych czasach mamy dostęp do zaawansowanych narzędzi, mieszczących się na dłoni, dzięki którym możemy bez problemu ćwiczyć nasze szare komórki. Mamy też dostęp do programów mierzących funkcje naszego mózgu i zwiększających efektywność jego pracy. Należy jednak pamiętać o tym, że o skuteczności danego programu świadczy to, jak osiągane wyniki przekładają się na życie w świecie rzeczywistym. Szukaj takich systemów, które są interaktywne, angażują, pokazują postęp w rozwijaniu naszych umiejętności i pomagają w osiąganiu zamierzonych celów oraz zachowywaniu ustalonych priorytetów.
  • Po prostu zacznij. Podobnie jak w przypadku chodzenia na siłownię kilka razy w miesiącu, brak systematyczności w treningu mózgu nie pozwoli nam na osiągnięcie pożądanych efektów. Aby polepszyć daną funkcję naszego mózgu, konieczne jest ćwiczenie jej przez co najmniej 15 godzin w przeciągu maksymalnie 8 tygodni.
MSC i Möller’s - Odpowiedzialność społeczna

Tran Möller’s, sprzedawany obecnie w ponad 20 krajach, będzie oznaczany niebieskim symbolem MSC, stanowiącym gwarancję zrównoważonego rozwoju i sprawdzonego pochodzenia. W 2019 roku na rynku pojawi się ponad 5 milionów butelek tranu z wątroby dorsza z oznaczeniem MSC.

Marine Stewardship Council (Rada Zarządzania Zasobami Morskimi) (MSC) odgrywa kluczową rolę w promowaniu zrównoważonych hodowli ryb. Nadmierne odławianie to globalny problem. Uważamy, że zmiany wprowadzane przez MSC będą miały pozytywny wpływ na nasze środowisko.

Czym jest MSC i dlaczego zależy nam na współpracy?

Marine Stewardship Council (Rada Zarządzania Zasobami Morskimi) (MSC) to międzynarodowa organizacja non-profit. Jej wizją jest ratowanie morskiej fauny i flory oraz zapewnienie przyszłym pokoleniom źródeł pokarmów pochodzenia morskiego. Białe oznaczenie MSC oraz program certyfikacyjny MSC nagradzają zrównoważone połowy ryb i przyczynają się do tworzenia bardziej zharmonizowanego rynku pokarmów pochodzenia morskiego.

Niebieskie oznaczenie MSC na butelkach Möller’s zawierających tran z wątroby dorsza to dowód na to, że surowiec pochodzi z połowu dzikich ryb. Tran przeszedł niezależny proces certyfikacji zgodnie z opartymi na badaniach naukowych standardami MSC, które dotyczą zrównoważonych połowów. W dodatku istnieje możliwość sprawdzenia źródła, z którego pochodzą dane surowce.

Globalne badanie rynku przeprowadzone przez GlobeScan w 2018 roku wykazało, że świadomi konsumenci coraz częściej wybierają produkty żywnościowe pochodzenia morskiego, powstałe w wyniku zrównoważonych procesów. Respondenci potwierdzili, że kupując ryby i owoce morza szukają na opakowaniach informacji na temat zróżnoważonych połowów, a 72% osób, które rozpoznają znak MSC, ma do tej instytucji duże zaufanie.

Więcej informacji znajdziesz na stronie: msc.org.

Norweski dorsz „skrei” z certyfikatem MSC

Jak już napisaliśmy w historii Möller’s, rybołówstwo od tysięcy lat stanowi podstawę gospodarki regionu Lofotów. „Skrei”, czyli wędrujący dorsz, pokonuje setki kilometrów na Morzu Barentsa - od skutych lodem dalekich zakątków koła podbiegunowego do wód okalających Lofoty i archipelag Vesterålen. Proces pozyskiwania tranu Möller’s z wątroby dorsza „Skrei” trwa od 1854 roku. Tran i wątroba to produkty uboczne pochodzące z dorsza „Skrei”, który zostaje w całości wykorzystany.

Obecnie norweskie łowiska są stawiane za wzór w dziedzinie zrównoważonego rybołówstwa, ale w przeszłości musiały stawić czoła wielu wyzwaniom. W latach 80. nadmierne połowy na Morzu Barentsa przyczyniłysię do spadku akcji dorsza „Skrei”. Przemysł rybny i przedsiębiorstwa dotknięte tym problemem stworzyły odpowiednie strategie zarządzania rybołówstwem, oparte na zrównoważonym rozwoju. Pierwsza certyfikacja dorsza „Skrei”miała miejsce w 2010 roku, a kolejna w 2015 roku, co oznacza, że opisywany gatunek spełnia wszystkie spośród 28 warunków, zamieszczonych w standardzie MSC, dotyczącym zrównoważonego rybołówstwa.

Co to oznacza dla Möller’s?

Möller’s może na całym świecie dumnie prezentować niebieski znak MSC na swoich butelkach z tranem z wątroby dorsza. Bardzo cieszymy się z tego, że mamy możliwość promowania zrównoważonego rybołówstwa oraz udowodnienia naszym świadomym klientom, że tran Möller’s to odpowiedni wybór, oparty na zrównoważonym rozwoju-korzystny dla morza oraz dla Ciebie!

Lider kategorii kwasów omega-3 i tranów w Polsce
Najwyższej jakości oryginalny tran norweski
Naturalne, bogate źródło kwasów omega-3 i witaminy D3
165 lat doświadczenia w kwasach omega-3
Szeroki asortyment produktów dla całej rodziny
Dowiedz się więcej